Varaa tästä aikasi huoltoon tai pyydä tarjous.

Opetuspolkimen asennus

RJV Autohuollolla on pitkä kokemus opetuspolkimien asentamisesta Helsingissä

Olet ehkä opettanut polkupyörällä ajamista, uimista ja ties mitä, joten miksi et opettaisi myös liikennesääntöjä ja autolla ajamista? Opetusluvalla ja opetuspolkimella se on mahdollista! RJV Autohuollolla opetuspolkimien asennus sujuu huoletta.


Opetuspoljin asennettuna.

Ajoneuvossa pitää olla opetuspoljin

Opetuspoljin on henkilöauton apukuljettajan jalkatilaan asennettava kapea lisäjarrupoljin, jonka avulla apukuljettajanpenkillä istuva voi kontrolloida ajoneuvon jarruja.

Lain mukaan kuljettajaopetusta annettaessa ajoneuvossa on oltava opetuspoljin. Ajoneuvoa ei tarvitse polkimen takia erikseen muutoskatsastaa. Asianmukaisesti asennettu ja toimiva opetuspoljin on kuitenkin edellytys ajokokeeseen pääsemiseksi.

Opetuspoljin asennettuna

Koko paketti RJV Autohuollosta: opetuspoljin, opetuspolkimen asennus, lisäpeili, opetuskolmio ja opetuspolkimen irrotus (ellet osta poljinta omaksi).

Autoosi ei tule pysyviä reikiä tai jälkiä käytössämme olevien opetuspolkimien asennuksesta, sillä poljin asennetaan jalkatilaan muotoiltuun vanerilevyyn, joka kiinnitetään etuistuimen jo olemassa oleviin kiinnityspultteihin. Olemme asentaneet opetuspolkimia jo useiden vuosien ajan monien tyytyväisten asiakkaiden autoihin.

Luotettava ja laadukas opetuspoljin asennus

Autoosi asennetaan ainoastaan laatuvaatimuksemme täyttävä ja luotettavaksi todettu opetuspoljin. Tällaisia ovat käyttämämme Koivunen Oy:n opetuspolkimet ja Sompsa Oy:n Oplu-opetuspolkimet. Mikäli olet hankkinut tai hankkimassa polkimen itse, ota meihin yhteyttä ennen kuin varaat ajan polkimen asennukseen.

Polkimen toimivuutta voidaan testata ajoneuvon normaalin määräaikaiskatsastuksen yhteydessä. Lisäksi polkimen toimivuutta voidaan testata myös poliisin toimesta. Ajokokeen vastaanottaja testaa polkimen toimivuuden aina ennen ajokoetta.

RJV Autohuollossa asennustyö tehdään yli 10 vuoden kokemuksella ja kestävästi ilman, että autoosi jää näkyviä reikiä tai jälkiä.

Opetuspoljin hinnat

 • Opetuspoljin omaksi 520 €
 • Opetuspoljin vuokralle 340 € + pantti 180 € (panttimaksu palautetaan, kun poljin irrotetaan)
 • Hintoihin sisältyy asennustarvikkeet, asennus- ja irrotustyöt, lisäpeili ja opetuskolmio (magneetti)

OPETUSLUPA JA AJOKORTTILUPA

Opetuspolkimen lisäksi opettajalta edellytetään opetuslupa ennen opettamisen alkamista, ja oppilaalla pitää olla ajokorttilupa ennen teoria- tai ajokoetta. Seuraavaksi käsitellään asioita, joita omatoiminen opettaminen edellyttää.

Varmistu ensin itsestäsi, että sinussa on opettaja-ainesta. Vaikka opetus sisältää varmasti hauskojakin hetkiä, niin myös rauhallisuus ja hermojen hallinta on opettajan roolissa tärkeää, koska nekin ovat oleellinen osa asiallista liikennekäyttäytymistä. Opetusajossa opettajan roolissa olet päävastuussa opetusajoneuvosta ja oppilaastasi.

Näin asiat etenevät

 • Tee ajo-opetuslupahakemus Ajovarmalla, he tarkastavat tietokannasta pätevyytesi.
 • Hanki RJV Autohuollosta opetuspoljin, opetuspolkimen asennus, lisäpeili ja opetuskolmio.
 • Oppilaan tulee hakea ajokorttilupa Ajovarmalta.
 • Oppilas suorittaa valitsemassaan autokoulussa 4h turvallisuuskoulutuksen (EAS). *
 • Ajo-opetusta niin paljon kuin haluatte mutta vähintään 10h. Rahaa säästyy yleensä tässä!
 • Oppilas suorittaa autokoulussa 8h riskientunnistamiskoulutuksen.
 • Oppilas suorittaa teoria- ja ajokokeen.
 • RJV Autohuolto irrottaa opetuspolkimen ja palauttaa panttimaksun. Turvallisia kilometrejä!

*= neljä teoriatuntia liikenteen perusteita Ensimmäistä Ajokorttiaan Suorittaville.

Opettajalta ei vaadita opetuslupaa varten erillistä näyttöä osaamisestaan

Opettavan henkilön vaatimukset: vähintään 25-vuotias henkilö, jolla on opetusta vastaava Suomessa tai muussa EU- tai ETA-valtiossa annettu ajokortti ollut vähintään 5 vuotta.

Opettavan henkilön ei tarvitse käydä opetuslupaa varten erikseen teoria- eikä ajokokeessa.

Opetusluvan hakeminen

Opetuslupaa voi hakea Ajovarman palvelupisteestä. Luvan myöntäjä on Traficom. Ajovarmaan tarvitaan mukaan henkilöllisyystodistus sekä ajokortti, jos ajokortti on myönnetty muussa EU- tai ETA-maassa.

Opetuslupahakemuksesta peritään maksu, kun hakemus jätetään toimipisteeseen.

Opetusluvan hakijan tiedot tarkastetaan

Opetuslupaa hakevan opettajan henkilökohtaiset ominaisuudet vaikuttavat luvan myöntämiseen. Soveltuvuusarvio tehdään viranomaisrekisteristä saatavien tietojen perusteella.

Hakijaa ei ole pidettävä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan opetustehtävään sopivana, jos hän on:

1) luvan myöntämistä edeltäneen viiden vuoden aikana ollut ajokiellossa rattijuopumuksen, törkeän rattijuopumuksen, törkeän liikenteen vaarantamisen tai sellaisen rikoslain 23 luvun 1 §:n nojalla rangaistavan teon takia, joka osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan; tai hän on tänä aikana syyllistynyt mainittuihin tekoihin niin, että ajokieltoon määräämisen perusteet täyttyvät;

2) viimeisen vuoden aikana ollut ajokiellossa muihin kuin 1 kohdassa tarkoitettuihin liikennerikoksiin syyllistymisen takia tai tänä aikana syyllistynyt tällaisiin tekoihin niin, että ajokieltoon määräämisen perusteet täyttyvät; tai

3) rikosrekisteriin tai poliisin pitämään rekisteriin sisältyvien tietojen perusteella muutoin toiminnallaan osoittanut olevansa ilmeisen sopimaton opetustehtävään.

Opetusluvan myöntämispäätös tehdään Traficomissa. Jos myöntämisen edellytykset täyttyvät, lupa postitetaan kotiin noin neljän viikon kuluessa. Traficom on yhteydessä hakijaan, mikäli lupaa ei voida myöntää tai sitä varten tarvitaan lisätietoa.

Opetusluvan on oltava aina mukana opetusajossa!

Opetuslupa on tarkoitettu vain siihen merkityille henkilöille

Opetuslupa on luonnollisestikin henkilökohtainen ja koskee luvalle merkittyjä henkilöitä. Yhden opetusluvan taakse voidaan merkitä kaksi opettajaa, jos kumpikin heistä on opetettavalle tai molemmille opetettaville lähisukulaisia (huoltaja, vanhempi, isovanhempi, sisarus, lapsi, lapsenlapsi).

Kahden oppilaan opettaminen yhdellä opetusluvalla on mahdollista, kunhan molemmat oppilaat ovat opettajan tai molempien opettajien lähisukulaisia.

Jos kyse on muista kuin lähisukulaisista, voidaan opetuslupia myöntää kolmen vuoden ajanjaksolla enintään kolme kappaletta. Opetuslupien määrää ei ole rajoitettu silloin, kun kyseessä on lähisukulaisten välillä tapahtuva opetus.

Opetusluvan voimassaoloaika

Opetuslupa on voimassa lupaan merkityn määräajan ja korkeintaan siihen asti, kunnes oppilas tai kahdesta oppilaasta jälkimmäinen on suorittanut kuljettajatutkinnon.

Opetuslupa myönnetään aikaisintaan kaksi vuotta ennen kuin opetettava täyttää 18 vuotta eli ajo-oppilaana on mahdollista aloittaa 16-vuotiaana. Henkilöauton opetuslupa myönnetään kolmeksi vuodeksi.

Oppilaan ajokorttilupa voidaan hakea etukäteen

Ajo-opetus voidaan aloittaa ennen ajokorttiluvan hakemista. Ennen kuljettajatutkintoon eli teoria- ja ajokokeeseen ilmoittautumista oppilaalla pitää kuitenkin olla ajokorttilupa.

Ajokorttilupa on voimassa kolme vuotta, ja B-luokan eli henkilöauton ajokorttilupa voidaan myöntää aikaisintaan kaksi vuotta ennen kuin hakija täyttää 18 vuotta.

Voit siis hakea ajokorttiluvan etukäteen, kun olet aloittamassa ajo-opettelua. Riittää, että olet täyttänyt 16 vuotta ja aiot suorittaa ajokortin seuraavaan kolmen vuoden kuluessa.

Ajokorttilupaa voi hakea Ajovarman palvelupisteestä, autokoulun kautta tai sähköisesti

Ajokorttilupaa voi hakea Ajovarman palvelupisteestä varaamalla ajan hakemuslomakkeen täyttämistä ja jättämistä varten.

Ajokorttiluvan voi usein hoitaa myös autokoulun kautta esimerkiksi siellä, missä suoritat pakolliset teoriaopinnot ja riskientunnistamiskoulutuksen. Monilla autokouluilla on ajokorttilupahakemuslomakkeita ja mahdollisuus toimittaa ne eteenpäin Ajovarmalle.

Ajokorttilupaa voi hakea sähköisesti Traficomin asiointipalvelusta, mikäli palvelun käytön edellytykset täyttyvät. (Sinulla ei ole mitään ajokorttia, ei velvoitetta käyttää alkolukkoa ajaessasi, ei ajokieltoja, vakituinen osoitteesi on Manner-Suomessa, sinulla on verkkopankkitunnukset tai mobiilitunnistautuminen).

Ajokorttiluvan hakuun tarvittavia liitteitä

Ajokorttilupaa hakiessa tarvitset nykyisen ajokorttisi, jos sinulla sellainen on, tai passin tai kuvallisen henkilökortin, millä voit todistaa henkilöllisyytesi. Jos sinulla on voimassa oleva passi tai kuvallinen henkilökortti, et välttämättä tarvitse erillisiä uusia passikuvia ajokorttia varten, ellet halua ajokorttiin tuoreempaa kuvaa itsestäsi.

Usein mukaan tarvitaan myös lääkärinlausunto tai muu vakuus ajokorttiluvan edellyttämästä terveydentilasta. Ajovarman palvelusta tai valitsemasi autokoulun kautta selviää kaikki asiakirjat ja liitteet, joita juuri sinun tapauksessasi tarvitaan.

Oppilaan Turvallisuuskoulutus (EAS), 4 teoriatuntia

Jos on suorittamassa ensimmäistä ajokorttiaan, pitää oppilaan käydä ENNEN ajo-opetuksen alkamista valitsemassaan autokoulussa Ensimmäisen Ajokortin Suorittajan (EAS) turvallisuuskoulutus eli tieliikenteen perusteita käsittelevä 4 tunnin teoriaopetus.

Ensimmäistä ajokorttia suorittavalla pitää olla ajo-opetuksessa aina mukana EAS-todistus.

Tätä teoriaa ei tarvitse käydä, jos sen on käynyt jonkun aiemman ajokortin yhteydessä.

Oppilaan Riskientunnistamiskoulutus, 4 teoriatuntia ja 4 ajotuntia

Ennen ajokoetta (ns. inssiä) autokoulussa käydään myös riskientunnistamiskoulutus, joka on 4 tuntia teoriaa ja 4 tuntia ajo-opetusta, joko autolla ja simulaattorilla tai kokonaan simulaattorilla.

Jotkin riskitilanteet voidaan luoda vain simulaattorissa. Suomen kesä on valoisa, joten esimerkiksi pimeän ajon harjoittelu suoritetaan kesäaikaan usein simulaattorilla. Liukkaan kelin harjoittelu suoritetaan joko simulaattorilla tai oikealla autolla.

Teoriakoe sisältää kysymyksiä riskientunnistamisesta, joten riskientunnistamiskoulutus on hyvä käydä jo ennen teoriakoetta! Ajokokeeseen mentäessä oppilaan pitää osoittaa saaneensa riskientunnistamiskoulutuksen.

Vaihteistotyyppi vaikuttaa ajokokeessa mutta ei ajo-opettelussa

Muista, että automaattivaihteisella ajoneuvolla suoritettu ajokoe oikeuttaa oppilaan ajamaan jatkossa vain automaattivaihteisella ajoneuvolla. Manuaalisella ajoneuvolla suoritettu ajokoe oikeuttaa ajamaan sekä manuaalilla että automaatilla. Ajo-opetus voi tapahtua kummalla tahansa tai vaikka molemmilla vaihteistotyypeillä.